Els nostres menús

Els nostres menús es basen en trets qualitatius que satisfacin les necessitats nutricionals dels infants, i que estimulin els seus hàbits  de menjar  de manera saludable i que  els incitin a la curiositat  i al coneixement culinari i nutricional.

Els criteris que seguim a l’hora d’elaborar un menú son:

fotoelsnostresmenus

Criteris de salut:

  • Seguim les recomanacions i freqüències de l’Agència de salut pública.
  • Fem dies de proteïna vegetal i reduïm el consum de carn dels nostres menús.
  • Prioritzem els productes integrals

Criteris de sostenibilitat:

  • Productes ecològics.
  • Productes de temporada
  • Proveïdors locals i de proximitat.

Planifiquem  els nostres  menús segons  la temporada i els productes que  tenim  a l’abast. A l’hivern plats més calòrics i reconfortants (sopes, cremes calentes, plats de cullera…) i a l’estiu plats més refrescants i lleugers (cremes fredes de llegums, amanides de llegums  de pasta…)  amb les verdures i fruites pròpies  de cada  temporada.

Els nostres menús són elaborats per la nostra nutricionista conjuntament amb el cap de cuina, i són validats i signats per una nutricionista externa.

collage05

Amb què cuinem

Els nostres productes

Escollim productes i matèries primeres que no suposin un gran impacte mediambiental a l’hora de ser produïts i transportats. Conreats i criats amb la mateixa cura que el menjar que cuinarem a partir d’ells.

Treballem amb producte fresc i sense manipular. Evitem els processats, els productes preparats i envasats., verdures de quarta gamma… tot això ens permet controlar la traçabilitat del producte i garantir una seguretat alimentària òptima en tot moment.

cullera

Productes de producció ecològica certificada . Lliures de pesticides i contaminants, mediambientalment més responsables i més saludables i gustosos.

Productes de temporada, per poder fer un consum no només més responsable sinó coherent i aprofitar millor els seus nutrients.

Productes de proximitat produïts dins del territori català. Malauradament, les condicions climàtiques fan que puntualment alguns productes vinguin de fora.

Apostem pels productes íntegres i sense refinar, més saludables perquè no només aporten més fibres, minerals i vitamines que el convencional, sinó que mantenen els índexs de glucèmia en sang més estables, aportant a l’infant un contingut energètic de major durada.

Cuinem amb oli d’oliva i amanim amb oli d’oliva verge extra

Cuinem amb ous sencers de producció ecològica, seguint un protocol de seguretat alimentària especial per tal de garantir un resultat més gustós i de major qualitat.

Menús per a dietes especials

Per a nosaltres és important que els menús dels infants amb dietes especials siguin el més semblants als menús basals de la resta d’infants. Per això utilitzem productes amb el mínim contingut d’al·lèrgens  (traces d’ou, de caseïna i  de lactosa, de soja o de fruits secs) i utilitzem farines sense gluten. Malgrat això, la quantitat d’infants amb necessitat de menús especials, i el nombre de nens amb al·lèrgies múltiples, fa que molts dies s’hagin de preparar menús especials A la  cuina treballem conjuntament amb una consultora de seguretat alimentària que s’encarrega de l’elaboració i implantació d’un manual d’autocontrols per a la cuina.

D’aquesta manera es poden garantir:

Protocols de seguretat alimentària

La traçabilitat dels ingredients i les fitxes tècniques de cada plat, garanteixen que els menús especials que s’han de servir per a infants amb al·lèrgies alimentàries siguin 100% segurs i saludables

Posem especial atenció en la coordinació i el treball conjunt amb l’equip de monitors a l’hora de garantir la seguretat alimentària a l’espai del menjador

Coordinadors de trams encarregats de supervisar els menús especials a cada tram/ menjador

Controls diaris dels menús especials per part de la coordinadora pedagògica i la cap de cuina

Formacions en matèria de seguretat alimentària al personal de cuina i a l’equip de monitors

De la mateixa manera, els menús especials s’elaboren mes a mes l’equip de nutrició de Vatua l’Olla conjuntament amb el cap de cuina i es validen mitjançant una nutricionista externa.

I a casa... Què sopem??

quesopem
quesopem2
sopa_2

La millor manera de complementar el valor nutricional dels nostres sopars és sens dubte, planificar amb una mica d’antelació el que prepararem cada nit. No és una feina fàcil i sovint tampoc és divertida, per això us proposem uns quants consells generals:

El més important de tot és assegurar-nos que els nostres fills tenen gana a l’hora de sopar…sense això serà força difícil qualsevol proposta. Per tal d’intentar assegurar aquesta gana és important:

  • Evitar sopar molt tard (entre 7 i 8 és l’hora ideal), quan ja estan en aquell estat en què s’adormen sobre el plat a taula o comencen a estar més susceptibles per la sensació de cansament que tenen
  • Evitar berenars contundents amb infinitat de propostes per calmar la gana voraç que tenen quan els anem a buscar a la sortida d’escola. El berenar en si, no hauria de ser més que un petit piscolabis.
  • Evitar estar picotejant al sortir d’alguna activitat, o de camí a casa, o fins i tot mentre preparem el sopar…

En general, els sopars no han de ser tant calòrics ni contundents com la resta d’àpats principals (l’esmorzar i el dinar). L’esmorzar i el dinar haurien de ser més energètics i “contundents” que el sopar. Amb el sopar hem de buscar calmar l’energia al mateix temps que alimentem.

També cal recordar que el sopar no ha de ser gaire copiós. Menjar en excés abans d’anar a dormir no és bo per a ningú, ni adult ni infant. Potser enlloc de voler oferir un primer i un segon amb guarnició inclosa i unes postres, podem fer només un plat, o un plat combinat amb menors quantitats…

  • En general buscarem plats calents i reconfortants per sopar, per ajudar a descansar millor (sopes, cremes de verdures…)
  • Evitarem plats fàcils per omplir panxes com la pasta o l’arròs que no ajuden a descansar
  • La nit és el millor moment per oferir les verdures si creiem que no en mengen a l’escola
  • Evitarem repetir la proteïna animal el dia que n’hagin menjat a l’escola, excepte si sabem del cert que allà no en mengen
  • Quan oferim proteïna animal, aquesta hauria de ser cuinada de manera senzilla (a la planxa, al vapor o bullit, al forn…) i buscar les més digeribles:
    • Peix fresc
    • Carn blanca (pollastre, conill, gall d’indi)
    • Ou
    • Proteïna vegetal (llegum+ cereal o llegum+ llavors/fruits secs)
  • Els llegums a la nit es poden oferir de diferents maneres per no haver de fer un estofat de llegum, potser una mica massa “contundent” i de difícil digestió per abans d’anar a dormir
    • Cremes de llegums fredes tipus “hummus”
    • Hamburgueses vegetals de llegum (tipus tofu)
    • Llegums lleugers com la llentia vermella,
    • Barrejats i triturats amb les cremes de verdures
  • Evitem “obsessionar-nos” amb la idea que han de menjar tall cada dia per estar més ben alimentats. Amb una ració de proteïna animal al dia (amb el menú escolar, per exemple), un infant ja obté les quantitats necessàries de proteïnes que necessita