Les nostres verdures

Les verdures i hortalisses dels nostres menús són 100% ecològiques i de projectes i explotacions properes a Barcelona i dins del territori català. Malauradament, les dificils condicions climàtiques, fa que durant algunes setmanes, algun producte concret no pugui ser de proximitat.

Què vol dir verdura de temporada?

Vol dir que no tindrem de totes les verdures durant tot el curs per molt que sapiguem que són les verdures que més agraden i que són més fàcils de trobar o de cuinar i que triomfen més . Vol dir que durant algunes setmanes, la varietat de verdura serà escassa. Vol dir que no tindrem mongeta tendra a l’hivern perquè NO és temporada ni tomàquets a les amanides durant tot el curs només perquè així segur que mengen amanida, o cremes de carbassó a l’hivern, encara que a la botiga de sota de casa veiem que hi ha carbassons.

Vol dir que farem un consum responsable i el màxim de proximitat per evitar petjada mediambiental i que una verdura hagi recorregut milers de kilòmetres perquè ens la poguem menjar. Que la verdura que menjarem passarà per molt poques mans que no fan res amb ella apart d’especular i carregar-li un preu que no cobrarà el pagès o la pagesa que l’han fet créixer. Vol dir que menjarem la verdura en el seu punt òptim de maduresa i sabor, perquè haurà crescut seguint un procés natural i no sota un plàstic a l’altra punta de casa nostra i amb fertilitzants perquè creixi més ràpid.

Durant l’hivern cuinarem amb més tubercles i verdures d’arrel com les pastanagues, els naps i les xirivies. El bròquil en la seva multitud de variants, la coliflor i la col trinxadeta son les estrelles de les verdures a l’hivern.El fonoll també el cuinem quan en tenim perquè dona un punt molt bo quan el combines. Les cremes les farem amb apirave, amb porros, amb carbasses, amb api… amb les verdures que l’hivern ens ofereix. el moniato l’oferirem quan sigui temporada, és a dir d’octubre a començament de gener. Les crudités de les amanides també són verdures d’hivern: raves, nap, nap daikon, colirave,pastanaga, fonoll….

Bledes i carbassa acostumem a tenir-ne tot l’any. Aprofitem els espinacs quan en tenim perquè és temporada per fer truites.

A mitja primavera, i depenent del temps que faci, començarem a servir carbassó, pebrots, albergínies,  tomàquets i seguirem amb verdures de fulla com la bleda o verdures d’arrel com la pastanaga. Reduirem el consum de carbassa perquè ja no ve tant bona com a l’hivern. I a finals de curs i començament de curs, arriba per fi la mongeta tendra i els tomaquets xerri que tant agraden

El nostre proveïdor de verdures i de la fruita ecològica és la central de compres “Eco Central”

ecocentral_logo_def

 

“Eco Central” és una central de compres de productes ecològics especialitzada en la distribució a menjadors escolars. La seva finalitat és connectar a petits productors de productes ecològics amb els seus consumidors finals. La gran majoria dels seus productors són a Catalunya, tot i que puntualment, es pot abastir d’algun producte que ve de la península. Actualment, “Eco Central” abasteix a més de 30 menjadors escolars de tot Catalunya. Podeu tenir més informació del projecte d’Eco Central al seu web, clicant aquí central de compres per menjadors escolars ecològics

2016_07_vatua-lolla_dsc_5115

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s