Proveïdors
Les verdures

Les verdures i hortalisses dels nostres menús són 100% ecològiques i de projectes dins del territori català. Malauradament, les difícils condicions climàtiques, fa que durant algunes setmanes, algun producte concret no pugui ser de proximitat.
Què vol dir verdura de temporada?
Vol dir que no tindrem de totes les verdures durant tot el curs i que durant algunes setmanes, la varietat de verdura serà més limitada. Vol dir que no tindrem mongeta tendra a l’hivern perquè no és temporada ni tomàquets a les amanides durant tot el curs o cremes de carbassó a l’hivern, encara que a la botiga de sota de casa veiem que hi ha carbassons al gener.
Vol dir que farem un consum responsable i de proximitat per evitar petjada mediambiental i que una verdura hagi recorregut milers de kilòmetres perquè ens la puguem menjar. Que la verdura que menjarem passarà per molt poques mans, i que aquestes no especularan amb ella ni li carregaran un preu que no cobrarà el pagès o la pagesa que l’han fet créixer. Vol dir que menjarem la verdura en el seu punt òptim de maduresa i sabor, perquè haurà crescut seguint un procés natural i no sota un plàstic a l’altra punta de casa nostra i amb fertilitzants perquè creixi més ràpid.
Durant l’hivern cuinarem amb més tubercles i verdures d’arrel com les pastanagues, els naps i les xirivies. El bròquil en la seva multitud de variants, la coliflor i la col trinxada son les estrelles de les verdures a l’hivern. El fonoll també el cuinem quan en tenim perquè dona un punt molt bo quan el combines. Les cremes les farem amb api-rave, amb porros, amb carbasses, amb api… amb les verdures que l’hivern ens ofereix. el moniato l’oferirem quan sigui temporada, és a dir d’octubre a començament de gener. Les crudités de les amanides també són verdures d’hivern: raves, nap, nap daikon, colirave, pastanaga, fonoll….
Bledes i carbassa acostumem a tenir-ne tot l’any. Aprofitem els espinacs quan és temporada per fer truites.
A mitja primavera, i depenent del temps que faci, començarem a servir carbassó, pebrots, albergínies, tomàquets i seguirem amb verdures de fulla com la bleda o verdures d’arrel com la pastanaga. I a finals de curs i començament de curs, arriba per fi la mongeta tendra que tant agrada.
Els nostres principals proveïdors de verdures són:

Cal Peretó

Horta de Cal Castell

Central Parc

Can Tria Ecològic

Peretó SCP

Cal Cerdà

Productes ecològics Tugas

La Pageseta
Planifiquem comprem i ens abastim de les nostres verdures a través de la central de compres “Eco Central» que ens permet planificar les compres anualment i que ens permet treballar directament amb el pagès i el productor. El fet de no tenir intermediaris garanteix que el pagès rebi un preu just per la seva feina i disposar de producte de qualitat, acabat de collir, que no passa per càmeres i amb una mínima petjada ambiental

“Eco Central” és una central de compres de productes ecològics especialitzada en la distribució a menjadors escolars. La seva finalitat és connectar a petits productors de productes ecològics amb els seus consumidors finals. La gran majoria dels seus productors són a Catalunya, tot i que puntualment, es pot abastir d’algun producte que ve de la península. Actualment, “Eco Central” abasteix a més de 30 menjadors escolars de tot Catalunya. Podeu tenir més informació del projecte d’Eco Central al seu web, clicant aquí central de compres per menjadors escolars ecològics
La nostra fruita

Què vol dir fruita de temporada?
Vol dir que no tindrem de totes les fruites durant tot el curs, que durant algunes setmanes, la varietat de fruita serà escassa. O que no tindrem meló al desembre perquè no és temporada ni maduixes al febrer només perquè tenim ganes de menjar maduixes.
Vol dir que farem un consum responsable i el màxim de proximitat per evitar que una fruita hagi recorregut milers de kilòmetres perquè ens la puguem menjar. Que la fruita que menjarem passarà per molt poques mans i que aquestes no especularan ni li i carregaran un preu que no cobrarà el pagès o la pagesa que l’han fet créixer. Vol dir que menjarem la fruita en el seu punt òptim de maduresa i sabor, perquè haurà crescut seguint un procés natural i no sota un plàstic a l’altra punta de casa nostra i amb fertilitzants perquè creixi més ràpid.
Fruites com poma i pera que ens arriben majoritàriament de Lleida, seran durant alguns mesos de temporada i la resta del curs serà de càmera per poder garantir el seu consum. Algunes setmanes puntuals podrem gaudir de la poma de muntanya, que és un vist i no vist.
Fruites com el kiwi (que ens arriba de Lleida), o els caquis de Tarragona tenen una vida més curta i només en podrem servir quan sigui temporada
El plàtan és ecològic i ve de les Canàries. (És una de les poques excepcions que fem)
Les taronges i mandarines, venen de les terres de l’Ebre, i tenen una temporada força llarga, des de mitjans de tardor fins a ben entrada la primavera, així que sempre són unes de les fruites estrelles dels nostres menús.
Pel que fa a la fruita de pinyol (temporada de primavera i estiu) té una vida molt curta i depèn del temps que hagi fet. Normalment a finals de curs i començament de curs gaudim de prunes, préssecs, nectarines, paraguaios….
El meló i la síndria, acostumem a tenir-los a finals de curs (i durant el casal d’estiu són les fruites estrelles) i a començament de curs fins a mitjans o final d’octubre.
Els nostres proveïdors de fruita són:

Gimeno Fruits

Biocitrus

Cal petit del nen

Cor de fruita

Fruita al punt Bio

Fruites Montmany
Planifiquem comprem i ens abastim de les nostres verdures a través de la central de compres “Eco Central»

“Eco Central” és una central de compres de productes ecològics especialitzada en la distribució a menjadors escolars. La seva finalitat és connectar a petits productors de productes ecològics amb els seus consumidors finals. La gran majoria dels seus productors són a Catalunya, tot i que puntualment, es pot abastir d’algun producte que ve de la península. Actualment, “Eco Central” abasteix a més de 30 menjadors escolars de tot Catalunya. Podeu tenir més informació del projecte d’Eco Central al seu web, clicant aquí central de compres per menjadors escolars ecològics
Els llegums

El llegum de proximitat i ecològic és un producte complicat de trobar, degut a la poca producció dins el nostre territori i l’alta demanda que en fem.
Els llegums dels nostres menús acostumen a provenir tant del Consorci de Gallecs, de Cal Peretó de Lleida, o de Sant Pere Sallavinera, a la comarca de l’ Anoia.
El Consorci de Gallecs és un espai rural principalment agrícola que actualment es troba en conversió a l’ agricultura ecològica, al terme de Mollet del Vallès, a 15 km de Barcelona.


La llentia vermella prové del projecte familiar Fruits del Secà, on en Joan i la Fàtima han recuperat el conreu de llegums i de blats antics amb certificació ecològica.


La carn


La carn vermella que oferim és de vedella i ocasionalment de porc.
Treballem amb Mafriseu, una empresa familiar amb escorxador propi de la Seu d’Urgell molt vinculada al territori i compromesa amb els projectes i explotacions ramaderes familiars d’aquesta part del Pirineu . D’aquesta manera garantim un producte de gran qualitat, sostenible i compromès amb la ramaderia de casa nostra, que no ha de malvendre el seu bestiar.
La carn de vedella és de raça bruneta, l’autòctona del Pirineu, amb denominació d’origen protegida (IGP) ” Vedella dels Pirineus catalans”. D’aquesta manera, ajudem els ramaders i ramaderes de l’ Urgell, el Pallars i la Cerdanya, que lluiten per mantenir la raça autòctona bruneta.
Cap dels productes carnis que servim contenen sucres, ni traces ni additius.
Els elaborats que podem oferir de manera puntual (panxeta curada, botifarra negra…) són ecològics i elaborats de manera artesana per la Victòria i el Domènec molt compromesos amb el nostre projecte i amb qui compartim camí des del primer moment de Vatua l’Olla.
El peix


El peix és segurament el producte que es fa més difícil de preveure, ja que depèn completament de moltes variables, (temporalitat de les espècies, condicions climàtiques, preus del mercat…) per això hem de contar amb diversos proveïdors i qualitats de peix per poder-ne garantir el seu consum.
A Vatua som molt fans del nostre principal proveïdor de peix, ja que representa uns valors molt afins al nostre projecte, i ens permet treballar molt fàcilment i amb una flexibilitat molt ample.
El nostre peix ens arriba de la Llotja de Barcelona a través de La Platjeta : un projecte que neix a la Barceloneta amb el desig de donar a conèixer el peix i marisc fresc, de qualitat i de proximitat.
Són moltes les generacions de la família Caparrós que es dediquen a la pesca tradicional, un ofici que ara s’esforça per incorporar noves tecnologies i per cuidar l’impacte mediambiental.
Gràcies a aquest projecte podem gaudir de peix blau de costa (seitons, sardines, verat o bísol) i puntualment peix blanc (maire ). També ens serveixen el peix de roca per la nostra famosa sopa de peix i els suquets, i la canana de la fideuà.
Els cereals

La nostra pasta prové de La Moianesa, una empresa familiar de Moià, especialitzada en l’elaboració de pasta des del 1880.
Utilitzem pasta ecològica integral.

L’arròs integral prové del Delta de l’Ebre, de l’empresa familiar “Ecocastells”. Un arròs de qualitat i de kilòmetre zero produït enmig de l’espai protegit del Delta.

L’Arròs blanc el subministrem a través de Riet Vell, i hem volgut fer una aposta amb un producte que no és de kilòmetre zero pel que representa per nosaltres treballar amb Riet Vell, una empresa creada i participada per l’associació ecologista “Seo Bird Life” per desenvolupar un projecte agrícola vinculat a la protecció de la flora i la fauna de zones protegides com el Delta de l’Ebre, la Conca de l’Ebre i el parc natural de Doñana, d’on prové l’arròs blanc que servim actualment i que està en conversió a ecològic.
Els làctics


Sens dubte un dels nostres proveïdors preferits pel seu compromís amb la qualitat, el medi ambient i el seu compromís social.
Els iogurts i la llet de vaca ens els ofereixen des de La Selvatana, una granja familiar situada a Capllong, Girona. On l’Ana i l’Alfons crien les seves vaques de manera respectuosa, i elaboren els iogurts a un obrador a la mateixa finca amb la llet fresca, no fan servir llet en pols ni espessants ni additius que fa que per als nostres petits gourmets sigui el iogurt més bo del món. A mes a més dels ferments propis del iogurt (bulgaricus i termófilus) també porta bifidus i acidofilus. Aquestes dues bactèries son probiòtiques i arriben vives a l’intestí, el que fa que sigui no només bo sinó de gran valor nutricional.Enteneu ara perquè ens agraden tant?
Els iogurts i la llet de la selvatana disposen de certificat ecològic, i ens arriben en formats industrials que ens permet minimitzar el residu d’envasos plàstics
Els ous


Fem servir ou fresc sencer, sense pasteuritzar, seguint un protocol de seguretat alimentària especial per tal de garantir un resultat més gustós i de major qualitat.
Els ous ens el fa arribar en Juli Bergé des de la seva granja Cal Bergé a Bellcaire d’Urgell (La Noguera) on tenen els camps, la granja i la sala de classificació i d’envasament dels ous.
Cal Bergé és una explotació familiar on les gallines viuen en llibertat, disposen de molt espai de pastura i, com que creixen lliures d’estrès, poden desenvolupar els seus hàbits socials.
El pa


Treballem amb forns vinculats als barris de les nostres escoles, i que elaborin de manera tradicional el pa, evitant producte pre-congelat.
A l’escola dels Encants, ens porten el pa del Forn Elies, un forn familiar que acaba de fer 100 anys, instal·lat primer al carrer Freser i ara a Rogent, El forn Elies és dels pocs forns tradicionals que queden a Barcelona, on elaboren al seu obrador les masses que ens serviran a diari. El forn Elies ens prepara el pa amb farina ecològica, fent una barreja de farina blanca amb farina integral.
La massa de les pizzes ens l’elaboren amb farina blanca ecològica.
A Can Besora , ens porten el pa del Forn Prat . Un forn familiar, que aposta clarament per la proximitat, utilitzant farines provinents del consorci de Gallecs de Mollet.
L’oli


Un dels altres productes preferits que tenim és l’oli d’oliva ecològic de “Dominis de Granyena”, un oli 100% arbequina, verge extra premsat en fred.
Aquest oli el produeix la cooperativa, Molí de la Societat, fundada el 2011. Actualment són 3 socis productors que tenen com a objectiu comercialitzar la seva pròpia producció basant-se en l’agricultura ecològica com a principal eix del projecte.
Dominis de Granyena, prové de Granyena de Les Garrigues, a Lleida.
El pollastre

Oferim 3 tipus de pollastre als nostres menús:
Pernilets de pollastre de procedència convencional i amb certificat de sacrifici halal.
Ales de pollastre ecològic de Folgueroles (Osona), que ens serveix Ecoviand, una distribuidora catalana pionera en la distribució de carn ecològica.

Les hamburgueses de pollastre ecològic, les fem de manera artesanal a la cuina, amb pollastre que ens serveix Ecopollastre.

Ecopollastre és una granja situada a Riudarenes (La Selva) on el Jordi cria de manera totalment respectuosa amb els animals i el medi ambient els seus pollastres de la raça Label Rouge, amb certificació ecològica . Els pollastres es crien a l’aire lliure i s’alimenten de cereals ecològics produïts majoritàriament a prop de la mateixa granja i d’herbes i insectes.