El projecte de Vatua

La nostra historia

Vatua l’Olla neix de la il·lusió i l’empenta d’un grup de famílies, vinculades a la Comissió de Migdia de l’Escola dels Encants de Barcelona, per gestionar la cuina de l’escola dels nostres fills, cansades de patir la poca qualitat dels serveis de restauració a les escoles.

Partint de la nostra experiència com a famílies usuàries del servei de migdia, vam apostar per oferir una gestió basada en la comunicació real a les famílies sobre el funcionament de l’espai de menjador.

La nostra filosofia

Lluitem per donar a l’espai del migdia el lloc que es mereix, garantir una qualitat nutricional i d’acompanyament pedagògic creant projectes de cuina individualitzats, fets a mida de cada escola i de cada espai del migdia, tenint en compte les especificitats i les necessitats de cada comunitat educativa.

Després de 7 cursos gestionant l’espai del migdia a l’Escola dels Encants, volem fer un pas més assumint nous reptes, amb la iI·lusió del primer dia i seguint la mateixa filosofia.

L’equip de Vatua l’olla

A Vatua l’Olla som professionals del sector de la restauració i del món de la nutrició, compromesos amb una alimentació saludable i sostenible accessible a les escoles públiques. Vam néixer dins d’una comissió de menjador, coneixent les necessitats del temps de migdia i dels seus usuaris.
Treballem i participem amb entitats, associacions i gestores per tal de garantir un model just, de qualitat i amb criteris agroalimentaris de proximitat i de temporada, és a dir, lluitant per un model de menjador sostenible i de qualitat en tots els sentits, tant per als infants com per a les treballadores i treballadors de l’espai del migdia, ja que veiem que encara no comptem amb el reconeixement social, laboral i legal de la resta del món educatiu.

La Nostra Cuina

És una cuina gestionada amb amor, compromís, responsabilitat i professionalitat perquè creiem que dinar a l’escola ha de ser engrescador per a qualsevol infant més enllà dels seus gustos i hàbits.

Creiem que la cuina ha de satisfer les necessitats nutricionals dels infants i al mateix temps, els ha d’estimular l’hàbit de menjar saludable i la curiositat pels nous sabors, per plats que a casa mai han tastat.

La nostra és una cuina tradicional, feta amb plats i ingredients que es puguin reconèixer fàcilment i amb d’altres de més desconeguts que volem anar incorporant paulatinament, a mida que veiem que són acceptats de manera majoritària. Prioritzem coccions saludables i diferents a les utilitzades a les cuines de col·lectivitats per tal de poder oferir un menjar més saludable i més apetitós: L’únic secret que tenim a la nostra cuina és que cuinem com ho faríem a casa, adaptant-nos a la casuística d’una cuina escolar… picades, verdures sofregides a foc lent, escalivades, olis d’herbes fresques…

L’únic secret que tenim a la nostra cuina és que cuinem com ho faríem a casa, adaptant-nos a la casuística d’una cuina escolar…picades, verdures sofregides a foc lent, escalivades, olis d’herbes fresques….

Els nostres serveis

Gestió integral de l’espai del migdia

Graficserveis
serveisvatualolla

Oferim la possibilitat de contractar un servei de monitoratge i de gestió integral de l’espai del migdia.

L’acompanyament pedagògic el  treballem conjuntament amb l’empresa de lleure Xalant, qui gestiona a l’equip de monitoratge. De la mà i l’experiència de la Teresa G. Valenzuela, s’organitzen les formacions i coordinacions de l’equip del migdia.

Treballem amb Xalant de manera coordinada, a fi de poder facilitar una millor resolució del dia a dia i de la possible gestió de conflictes. Tot amb un servei de gestió administrativa comú.

Conjuntament amb l’equip d’acompanyants del migdia, treballem principalment l’autonomia i l’autoregulació dels infants.  Aquests van coneixent a poc a poc el seu cos i des de la cuina els acompanyem en aquest procés.

Apostem per un migdia el més semblant possible al de casa, amb estovalles, plats, gots  … i per això no treballem amb safates ni amb auto-servei

servei

Servei d’assessorament nutricional per a escoles

Oferim un servei d’assessorament i/o elaboració de menús escolars a aquelles escoles, AFAS i AMPAS o empreses de cuina escolar que vulguin re-orientar els seus menús cap a una opció més saludable i sostenible, amb producte fresc i de temporada, de proximitat i ecològic sempre que sigui possible.
Oferim uns menús equilibrats, revisats per la nutricionista del nostre equip i assessorats pels nostres cuiners, i els dels centres, que viuen el dia a dia amb els infants.

Tallers

TALLER DE MENÚS SALUDABLES

L’objectiu del taller és donar eines per a entendre què és exactament l’alimentació saludable, quina és la diferència entre alimentar-se i nodrir-se i què vol dir exactament el famós concepte de menú equilibrat. Amb aquestes eines, els mateixos infants són els qui dissenyen el menú d’un dia per a la resta dels seus companys. Aquest és un taller dirigit als infants de quart, cinquè i sisè de primària.      

tallersaludable

TALLER QUÈ MENGEM?

Aquest taller està dirigit als infants de 5 anys en endavant. L’objectiu del taller és esbrinar què mengem realment llegint i investigant l’etiquetatge dels productes. Quan ens diuen que una cosa és sense sucre, què ens estan dient exactament? Què són els conservants i els colorants? què són els additius alimentaris?
També aprenem hàbits de consum saludable veient les diferents opcions de compra que podem fer: a les grans superfícies o a petits establiments del comerç del barri on podem fer un tipus de compra més sostenible i sabent què estem comprant exactament.

tallerquemengem

TALLER DEL SISTEMA DIGESTIU

En aquest taller aprenem de manera visual i manipulativa, quin és el viatge que fan els aliments des de que els mengem fins a que els expulsem del nostre cos. Coneixem el sistema digestiu i tots els òrgans que els¡ conformen de manera divertida i amb el plat del menjar d’aquell dia. Aquest taller està dirigit a infants de tercer, quart, cinquè i sisè de primària.

tallerisite digestiu

TALLER «PLANIFIQUEM EL MENÚ DE LA SETMANA»

Taller dirigit a famílies, amb l’objectiu d’adquirir coneixements bàsics sobre com repartir setmanalment els aliments i els nutrients, prenent com a punt de partida els menús escolars dels nostres fills.

IMG_20200214_101911

TALLER D’ESMORZARS SALUDABLES

Taller enfocat a famílies i a centres educatius que vulguin aprofundir de manera senzilla i entenedora en la importància d’esmorzar de manera saludable per poder encarar millor el dia.

El taller consta d’una part teòrica i d’una part pràctica que s’acaba de perfilar segons les necessitats i l’espai del que disposem

DSC_4557

LA BIBLIOTECA DE LA CUINA

Als encants hem anat creant un petit racó amb lectures sobre el mon de l’alimentació, la nutrició, les diferents cuines del món, els sabors…un viatge on els llibres ens transporten i ens inciten les ganes de conèixer més sobre els aliments

tallerbiblioteca

Controls de Qualitat i Traçabilitat

controls

A la cuina treballem conjuntament amb una consultora de seguretat alimentària que s’encarrega de l’elaboració i implantació d’un manual d’autocontrols per a la cuina.

D’aquesta manera es poden garantir:

  • Protocols de seguretat alimentària, desinfecció dels vegetals i controls de temperatura
  • Registres de neteja i sanejament eficient de les instal·lacions
  • Seguretat en la traçabilitat dels plats i productes emprats, especialment important en casos
    d’al·lèrgies alimentàries
  • Correcte funcionament intern tant del personal com de les seves tasques
  • De la mateixa manera, els menús els elabora l’equip de nutrició de Vatua l’Olla conjuntament amb l’equip de cuina i es validen mitjançant una nutricionista externa col·legiada.